Cauberg trail 2023
Travel

Cauberg trail & weekendje Gulpen

Er is niks leukers dan trailrunnen, dat vind ik tenminste. Het liefst met veel modder, mooie natuur en veel hoogtemeters. Dat is nou precies wat de Cauberg trail allemaal heeft! De Cauberg is maar liefst 135 meter hoog en is vooral bekend van de Amstel Gold race. Maar ook off-road is er veel te ontdekken zoals mooie en pittige single tracks waar je kan MTB-en en ook prachtig kan trailrunnen.

De Cauberg trail start in Valkenburg bij het Shimano Experience Center. Je kan hier je bagage veilig opbergen, er is douche gelegenheid en er zijn in Valkenburg veel leuke cafés om na de race te genieten van een welverdiende lunch. En mocht je net als ik best ver weg wonen maak je er gewoon een gezellig weekendje weg van!

Cauberg trail, 30km genieten (en afzien…)

Het heeft de week voor de race flink veel geregend er is dus genoeg modder op het parcours. Op de dag van de race is het gelukkig droog. Na het pakken van alle spullen en een stevig havermout ontbijtje is het tijd om naar Valkenburg te rijden. Naast het Shimano Experience Center is gelukkig een grote parkeerplaats dus een plekje is zo gevonden. Het ophalen van de startnummers en het inleveren van de tassen gaat vlot dus nog genoeg tijd om even de uitrusting te checken en veters goed te strikken. Dat is wel nodig want er is veel modder op het parcours en je wilt niet je schoen verliezen natuurlijk. Nog even een laatste sanitaire stop en een banaantje en dan is het tijd om naar de start te gaan. Het startvak staat al aardig vol en ik hoef dan ook niet lang te wachten tot het startsein luidt en de race begint.

Uniek, hardlopen door een grot

Na de start loop je direct richting de grotten. Dit maakt de race natuurlijk al gelijk heel bijzonder. Je loopt ongeveer een kilometer door de grot. De grot is verlicht maar het is wel wat druk zo met z’n allen door een smalle grot rennen. Na de grot begin je gelijk aan een pittige klim de Cauberg op met een gemiddeld hellingspercentage van 7,5%! Je hartslag gaat gelijk skyhigh en rennen lukt niet meer. Het is ook te druk dus ik sluit aan in de polonaise en loop op een hoog tempo de berg op. Eenmaal boven is er meer ruimte en kan je wat inhalen en een beetje ingehaald worden. Ik vind mijn plekje en kan op mijn eigen tempo lekker lopen. Bergje op bergje af door de bossen en over weides. Door de modder en door het gras.

Energie voorraad aanvullen met pannenkoeken!

Het is een mooi parcours en voor ik het weet is daar de eerste verzorgingspost al. Ik laat mijn beker vullen en neem even de tijd om te drinken. Het parcours gaat verder en er zitten wat pittige klimmetjes in. Ook een lange stalen trap waar je boven in één grote modder bende terecht komt. Ik zak tot m’n enkels weg dus weinig rennen hier, vooral oppassen dat je niet uitglijd. Gelukkig kom je na de bagger bende wat flinke plassen water tegen zo kan ik de modder even wegspoelen uit het profiel van m’n Hoka’s. Ik krijg al wat trek en gelukkig kom ik al snel bij een verzorgingspost met eten. De verzorgingspost heeft een groot aanbod van zoutjes tot fruit en zelfs pannenkoeken! Ik neem even de tijd om wat te eten, stop nog wat winegums in mijn trailvest en ga daarna weer op weg.

Wild op het parcours

Na een paar kilometer wordt ik verrast wanneer er een hert voor mijn neus staat. Die maakt mijn trail avontuur op de Cauberg wel compleet. Ik begin mn benen rond de 25 kilometer wel een beetje te voelen en moet nog een lelijke trap beklimmen met ongelijke treden van boomstammen. Hier moet je echt even je verstand op 0 zetten en gewoon doorgaan, ik zie deelnemers stoppen en die komen haast niet meer op gang. Mijn tip: gewoon doorzetten dus!!! Eenmaal boven knallen mijn longen zowat uit mijn borstkas maar gelukkig is er een afdaling en kan ik weer wat op adem komen. Nu is de finish bijna in zicht en je kan de spreker al horen. Nog wat klimmetjes en afdalingen en daar is de finish. Ik kom aangerend en…. geen medaille. Oh ja die was ik vergeten aan te vinken bij de inschrijving. Gelukkig kan ik binnen nog een medaille kopen want die heb ik wel verdiend na 30 km trailen. Nu snel douchen en de kroeg in voor een bord zuurvlees met friet en een biertje!

Overnachten in de buurt van de Cauberg

Je kan een hotel zoeken in Valkenburg maar wij kozen ervoor om een huisje te boeken bij Roompot Gulpen. Gulpen ligt vlakbij Valkenburg maar heeft een gezelliger centrum met leuke restaurants. Hert Roompot park is vrij nieuw en de huisjes zijn van alle gemakken voorzien. Omdat het park tegen een heuvel op gebouwd is heb je vanuit elke bungalow een prachtig uitzocht over de vallei en de omgeving. Op het park heb je een goed restaurant waar je terecht kan voor een borrel en een hapje. Het is echt een aanrader om dit park te combineren met je trail race.

Tips voor de Cauberg trail

  • Doe tijdens je training voor de Cauberg trail veel heuvel trainingen. Heb je geen heuvels in de buurt dan zijn trappen of bijvoorbeeld viaducten of bruggen ook een goed alternatief om je voor te bereiden op de hoogtemeters.
  • De Cauberg trail is beker vrij, er zijn dus geen bekers op de verzorgingsposten. Vergeet dus niet je opvouwbare beker mee te nemen.
  • De wedstrijd is in maart dus de kans op modder is groot. Trek trail schoenen aan met een goed profiel. Op gewone hardloopschoenen zal je geheid uitglijden.
  • Naast goede schoenen is het ook aan te raden om een trail vest met waterzak mee te nemen. Doe hier ook je eigen voeding in zoals gelletjes of winegums, mijn favoriete snack.
  • Vergeet niet je medaille aan te vragen bij je inschrijving het is best een deceptie wanneer je over de finish komt en iedereen krijgt een medaille omgehangen behalve jij…
  • Voor goed herstel is het belangrijk om na de trail je energievoorraad snel aan te vullen. Doe wat in je tas zoals een pak chocomelk en een krentenbol. Chocomelk is een perfect drankje met veel eiwit voor spierherstel, en nog lekker ook!

Favoriete gear voor de Cauberg trail:

Schoenen: Hoka trailschoenen Challanger ATR 7

Rugtas: Decathlon trailrugzak

Shirt: Odlo shirt – Performance Light met lange mouwen

Horloge: Garmin Fenix 6S

Heb jij wel eens een trail gelopen?