Fit

Waarom ik compressiekousen draag tijdens het hardlopen of wandelen

Waarom ik compressiekousen draag tijdens het hardlopen of wandelen? Dat is een vraag die ik wel vaker krijg en daarom vind ik het fijn om er meer over te vertellen. Want het dragen van deze compressiekousen brengt een hoop voordelen met zich mee. Wil je weten welke dat zijn? Lees dan snel verder.

Wat zijn compressiekousen?

Compressiekousen kun je heel makkelijk herkennen, omdat het langere kousen zijn die net onder de knieën komen. Als je sporters en voornamelijk hardlopers ziet lopen, zie je deze kousen wel vaker voorbij komen. Dit zijn dus compressiekousen die op steunkousen lijken. Steunkousen komen uit de medische wereld en helpen mensen die last hebben van spataderen, opgehoopt vocht in voeten en benen en trombose. Compressiekousen brengen ook een groot aantal voordelen met zich mee.

Een goede bloedsomloop

Compressiekousen, die vrijwel altijd in de sportwereld worden gebruikt bij activiteiten, zoals hardlopen en wandelen, zorgen voor een goede bloedsomloop in de kuiten en onderbenen en dat is belangrijk. Je benen raken namelijk veel minder snel vermoeid en je voorkomt klachten, zoals opgezette benen, pijnlijke spieren en voeten.

Afvalstoffen worden beter afgevoerd

Door een goede bloedcirculatie worden afvalstoffen veel beter afgevoerd. Dat heeft te maken met het feit dat de spiercellen meer zuurstof krijgen en afvalstoffen dus veel beter kunnen afvoeren. Ze krijgen geen kans om je benen te vermoeien of dat je spieren en gewrichten pijn gaan doen. Het is zelfs een feit dat je met compressiekousen beter kunt presteren en ook langer kunt hardlopen of wandelen, omdat je benen en voeten minder belast worden.

Voordelen in een notendop

  • Voorkom blessures
  • Je kunt beter presteren
  • Je ervaart meer stabiliteit tijdens het hardlopen of wandelen
  • Minder kans op spierpijn
  • Sneller herstel na het sporten
  • Minder warmteverlies

Verschillende soorten en maten

Compressiekousen zijn ook in verschillende soorten en maten te koop en je vindt dus altijd wel een paar dat niet alleen doet wat het moet doen, maar dat ook bij je outfit past. Qua soorten heb je keuze uit bijvoorbeeld volledige compressiekousen die ook de voeten ondersteunen en je kunt ook kiezen voor compressiekousen zonder voet of compressiekousen voor alleen de enkels. Welke soort je kiest, is afhankelijk van je behoeften en probleemgebieden.

Compressiekousen zijn veelzijdig

Compressiekousen bieden een hoop voordelen en vooral voor beginnende sporters, ervaren hardlopers die hun prestaties willen verbeteren en fanatieke wandelaars. Maar daar houdt het niet bij op! Compressiekousen bieden ook voordelen in andere situaties. Bijvoorbeeld als je voor een goede doorbloeding van de benen wilt zorgen wanneer je slaapt of in het vliegtuig zit of als je behoorlijk veel last hebt van spierpijn in je benen en wel wat extra ondersteuning kunt gebruiken.