Alternatief voor de kerstboom, de kamerden...
Fun

Duurzaam alternatief voor de kerstboom, de kamerden

Ben jij op zoek naar een duurzaam alternatief voor de kerstboom? De kamerden of tafelden, oftewel de Araucaria heterophylla, is een ideaal alternatief voor de kerstboom. Deze mooie groene plant kan tijdens de kerst dienen als kerstboom en de rest van het jaar als kamerplant. Win-win toch?

Duurzaam alternatief voor de kerstboom

Volgens de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) worden er in Nederland jaarlijks zo’n 2,2 tot 2,5 miljoen kerstbomen verkocht (bron @rabobank). De helft daarvan komt uit Nederland, de andere helft uit Denemarken en Duitsland. De Nordman-spar is verreweg de meest verkochte boom. Maar ondanks dat de bomen na de kerst versnipperd worden of op de composthoop gaan bij de gemeente is het niet echt duurzaam. Een beter alternatief is een kerstboom met kluit die je elk jaar in je tuin terug zet of dus de kamerden. Deze is prachtig groen, makkelijk om te verzorgen én verliest geen naalden.

Kamerden als kerstboom

Wil je eens een keer wat anders en duurzamers dan zo’n traditionele boom, dan kun je ook een kamerplant zoals de kamerden als vervanger gebruiken. De kamerden heb je het hele jaar plezier van. De den heeft dezelfde vorm als een kerstboom maar dan zonder naalden die uitvallen. Je kunt de plant met kerst versieren met lichtjes en ballen zodat je een “echte” kerstboom hebt. Hang er biet al te zware ballen in want de den is wel wat kwetsbaarder dan een echte spar.

De Norfolk-den, of kamerden, is een opvallende kamerplant afkomstig van het eiland Norfolk in de Stille Oceaan. Deze naaldboom, ook bekend als de Nordic Christmas tree, kan indrukwekkende hoogten tot wel 60 meter bereiken! Gelukkig groeit hij heel langzaam en kan de den als kamerplant maar 2 meter hoog worden.

Bestel de kamerden hier en laat hem eenvoudig thuis bezorgen. Dan hoef jij er alleen nog maar wat versiering in te hangen. Check hieronder leuke inspiratie voor je kerst kamerden.

Kamerden of norfolk pine als kerstboom.
Fotocredits @leafenvy.co.uk
Norfolk pine tree of kamerden als kerstboom
Fotocredits @Bloomon
De kamerden een duurzaam alternatief voor de kerstboom
Fotocredits @kruskes.nl
Fotocradits @plantje.nl
Duurzaam alternatief voor de kerstboom, de kamerden
Fotocredits @thenursery

Zo verzorg je je kamerden

De kamerden is een makkelijke plant om te verzorgen. Zet ‘m neer op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Geef ‘m af en toe wat water, maar overdrijf het niet, de wortels houden niet van natte voeten. De plant houd van een constante kamertemperatuur tussen de 18 en 24 graden. Sproei er af en toe wat water overheen en geef hem wat extra mest in de zomer en lente. Zo gaat je kamerden er stralend uitzien!