Fit

Waarom lang zitten slecht voor je is en wat je er tegen kunt doen

Lang zitten is slecht voor je en er worden verschillende campagnes gestart om mensen meer in beweging te krijgen. Logisch, want we zitten veel op een dag. Vooral als we fulltime zittend werk doen. Dan zitten we gemiddeld 9,1 uur per dag en dat is fors. Maar waarom is lang zitten slecht voor je en wat kun je er tegen doen? Wij geven het antwoord.

Lang zitten is ongezond

Lang zitten is ongezond en dat is inmiddels ook bewezen. Het onderzoek van TNO wijst uit dat er een duidelijke correlatie is tussen lang zitten en vroegtijdig overlijden. Er zijn aanwijzingen op een verhoogd risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en kanker. Zitten is het nieuwe roken zou je kunnen zeggen.

Wat gebeurt er met je lichaam als je lang zit?

Een te lange zithouding kan een negatief effect hebben op de doorbloeding. Met als resultaat dat je bloedvaten vernauwen en je bloeddruk toeneemt. Een hoge bloeddruk kan verschillende medische aandoeningen in de hand werken en daarom is het van belang dat we wat vaker opstaan en in beweging komen. Waar dus nu ook volop campagne voor wordt gevoerd. Vooral mensen die zittend werk doen moeten bewust worden van het feit dat te lang zitten niet goed voor je is.

Zo kan je het oplossen!

Is er een oplossing voor het probleem? Ja! Vaker opstaan en bewegen. Maar hoe past dat in je dagelijkse patroon? Wij hebben een paar tips voor je.

 

  • Vaker van het beeldscherm af. Doe je zittend werk en zit je uren achtereen gesloten achter je beeldscherm? Dan is het goed om wat vaker een korte pauze in te lassen en de benen te strekken. Als je thuis werkt, kan je bijvoorbeeld ook wat vaker een glas water pakken.
  • Gebruik kleine glazen. In het verlengde daarvan is het slim om kleine glaasjes water te tappen. Want dan moet je vaker lopen om water te pakken. Meer water drinken is sowieso goed voor je, maar je moet dan ook vaker naar het toilet. En dat is weer een moment waarop je in beweging komt.
  • Investeer in een zit-sta-bureau. Dan kan je namelijk zittend en staand werken afwisselen. Steeds meer bedrijven investeren in deze oplossing, maar je kunt er ook een voor thuis aanschaffen. Vergeet je staand te werken? Dan is daar ook een oplossing voor.
  • Installeer een app op je smartphone. Want er zijn legio apps die je attenderen op het feit dat je te lang zit. Als het alarm afgaat is het dus tijd om op te staan en in beweging te komen. Je kunt zelf schema’s instellen of een van de voorgeprogrammeerde schema’s gebruiken.
  • Wandelen in de pauze. Want ook dan kom je in beweging en je bent ook nog eens buiten. Frisse licht is goed voor lichaam en geest en een stukje wandelen doet vaak wonderen om de rest van de dag met frisse energie tegemoet te gaan. En je beweegt, wat dus goed voor je is.
  • Overleg staand met collega’s. Je hoeft namelijk niet altijd in een vergaderruimte plaats te nemen om te overleggen. Je kan ook gaan staan. Waarom niet? Doe dit wel in een ruimte waar je niemand tot last bent of doe het buiten als je in privacy kan overleggen.