Fit

Wat zijn de voordelen van intermittent fasting?

Intermittent fasting is ontzettend populair. Feitelijk betekent intermittent fasting periodiek vasten. Tijdens bepaalde uren of dagen eet je dus niet of minder, terwijl je op andere tijdstippen en dagen wel gewoon mag eten. Maar wat levert intermittent fasting op? Lees snel verder als je alles wilt weten over de voordelen van intermittent fasting.

Je eet minder calorieën met intermittent fasting

Een groot voordeel van intermittent fasting, is dat je minder calorieën binnenkrijgt. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan wat het lichaam verbruikt, kan je vet verbranden. En dus afvallen! Afvallen is ook een van de belangrijkste redenen waarom mensen met intermittent fasting beginnen.

Geef de darmen rust

Met intermittent fasting geef je de vertering en je darmen wat rust. Heb je bijvoorbeeld veel last van je maag en darmen of een aandoening die iets met je maag of darmen te maken heeft? Dan kan intermittent fasting uitkomst bieden.

Voorkom bloedsuikerschommelingen

Heb je last van bloedsuikerschommelingen? Of ben je insulineresistent? Dan kan intermittent fasting voordelen opleveren. Je bloedsuiker is veel beter onder controle en je hebt minder last van klachten, zoals moodswings, futloosheid en depressieve gedachten en gevoelens.

Ontstekingen verlagen

Iedere keer als je eet wordt het immuunsysteem geactiveerd. En ontstekingsactiviteiten kunnen toenemen als je het eten minder goed verteert of verdraagt. Door intermittent fasting kan je dit veel beter onder controle krijgen, omdat het immuunsysteem minder vaak geactiveerd wordt. Het helpt ook bij een beter cholesterol, waarbij HDL-cholesterol wordt verhoogd en LDL-cholesterol wordt verlaagd.

Goed voor sporten

Intermittent fasting helpt ook bij het sporten en om je prestaties te verbeteren. Vooral sporters die spiermassa willen kweken hebben baat bij deze methode, omdat intermittent fasting het groeihormoon verhoogt. Voor kinderen betekent het dat het helpt met groeien en zichzelf te ontwikkelen.

Conclusie, intermittent fasting is een goede methode

De conclusie is dat intermittent fasting goed is voor het lichaam en helpt om gewicht te verliezen. Er zijn meerdere intermittent fasting schema’s en methoden die je kunt hanteren en welk schema het beste bij je past, is afhankelijk van je huidige leefstijl en of je bereid bent om die aan te passen.