Stekken van planten met 2 manieren.
Fun

Zelf je planten stekken, 2 verschillende manieren

Er is niks zo leuk als stekken. Het zelf laten groeien van planten is fascinerend en een prachtig proces om te zien. Stekken is ook eigenlijk helemaal niet zo lastig je hebt weinig nodig om je planten te vermenigvuldigen. Zelfs als je geen groene vingers hebt kan het haast niet mis gaan. In dit artikel laat ik je twee stek manieren zien en vertel welke planten makkelijk zijn om te stekken. Een foolproof stek gids dus voor beginnende planten gekkies.

De Watermethode

Voor diegenen die op zoek zijn naar een laagdrempelige stek-methode die bijna foolproof is, is de watermethode een uitstekende keuze. Begin met het kiezen van een gezonde moederplant. Met een scherp mesje snijd je voorzichtig een stengel af, zorg ervoor dat deze minstens een paar centimeter lang is en enkele gezonde bladeren bevat. Plaats de stengel in een klein vaasje gevuld met water, waarbij je ervoor zorgt dat de onderste bladeren niet ondergedompeld zijn.

Waarom water? Deze methode bootst hydrocultuur na, waarbij planten in water worden gekweekt in plaats van in aarde. Het voordeel hiervan is dat de stek direct water en voedingsstoffen kan opnemen, wat de wortelvorming stimuleert. Plaats het vaasje op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Na verloop van tijd zullen er kleine wortels verschijnen. Zodra deze wortels enkele centimeters lang zijn, ben je klaar om de stek over te planten naar aarde.

De watermethode om te stekken.

De Grondmethode

Voor degenen die de voorkeur geven aan een meer traditionele aanpak, biedt de grondmethode een betrouwbare route naar plantenvermeerdering. Kies opnieuw een gezonde moederplant en snijd een stengel af, maar dit keer met een extra stap. Verwijder voorzichtig de onderste bladeren van de stengel, waardoor je een kale steel overhoudt.

Doop de onderkant van de stengel eventueel in stekpoeder. Dit poeder bevat hormonen die de wortelgroei stimuleren en de stek beschermen tegen ziektes. Plaats de stek in een pot met vochtige aarde. Zorg ervoor dat de aarde goed doorlatend is en geef de stek een beetje water. Bedek de pot met plasticfolie of een plastic zak om een vochtige omgeving te creëren, wat gunstig is voor wortelvorming.

Plaats de pot op een warme, lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en zorg ervoor dat de plastic bedekking niet volledig afsluit om luchtcirculatie mogelijk te maken. Na enkele weken zul je nieuwe wortels zien verschijnen, wat aangeeft dat je stek klaar is om verpot te worden naar een grote pot.

Planten die makkelijk te stekken zijn

Er zijn tal van planten die ik in mijn woonkamer heb staan. Maar er zijn er een paar die ik al vaak gestekt heb en die eigenlijk nooit mislukken.

Pannenkoekplant – Pilea peperomioides

  • Hier groeien in de aarde eigenlijk mini plantjes naast de moederplant. Deze kan je met een mesje lossnijden en overpotten in de stekaarde.

Stekken van planten met 2 manieren. De pannenkoekplant.

Gatenplant – Monstera minima

  • Deze stek ik altijd met de watermethode. De grote versies van de Monstera heb ik zelf nog nooit gestekt maar zijn ook geschikt

Scindapsus Pictus- verschillende varianten

  • Deze kan ook goed gestekt worden en is een prachtige hangplant die snel groeit en vermenigvuldigd.

Tips en tricks voor het stekken

  • Zorg ervoor dat je schone, scherpe snoeischaar of een mesje gebruikt om schade aan de stekken te minimaliseren.
  • Stekken doe je het beste in de lente en vroege zomer. Dit is de beste stek periode omdat veel planten op dat moment actief groeien.
  • Kies gezonde moederplanten en neem stekken van jonge, niet-verhouten scheuten.
  • Plaats de stekken op een warme locatie. De meeste stekken doen het goed bij warme temperaturen. Houd ze uit de directe zon om uitdroging te voorkomen.
  • Het wortelen of rooten van stekken kan wat tijd kosten. Wees geduldig en geef de stekken de tijd om wortels te ontwikkelen. Het wachten wordt beloond!

Heb jij al groene vingers?

Het vermeerderen van planten door stekken is niet alleen een budget-proof manier om je groene oase te laten groeien, maar het is ook leuk en zelfs verslavend om te doen. Voor je het weet heb je zoveel stekjes dat je ze maar gaat weggeven aan vrienden en familie omdat je huis te vol komt te staan… Zelf vind ik de water-manier erg leuk omdat je de wortels ziet groeien en het proces goed kan volgen. Inmiddels begint mijn huis langzaam een urban jungle te worden.